Groeiende vraag naar duurzame verpakkingen resulteert in productinnovatie

Het verpakkingslandschap is sterk aan verandering onderhevig. Dankzij de almaar groeiende vraag naar duurzame verpakkingsoplossingen, verschijnen er steeds meer milieuvriendelijke alternatieven op de markt. Biobased en biologisch afbreekbare grondstoffen doen hun intrede en materiaal wordt steeds lichter en passender. Er was nog nooit zoveel ruimte voor, en vraag naar, productinnovatie. Arjan Voshart van Topa Verpakking vertelt vandaag over één van de nieuwste innovaties op het gebied van palletstabilisatie.

Producten van recyclebaar plastic, tape gemaakt van gerecycled papier, antislip breeklijm op waterbasis, luchtkussenenveloppen die volledig uit papier bestaan, herbruikbare verzendverpakkingen inclusief digitale labels waarmee de gehele transportweg kan worden gevolgd; milieuvriendelijke alternatieven schieten als paddenstoelen uit de grond.

Als verpakkingsadviseur is Topa Verpakking op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en materialen op het gebied van duurzaamheid & milieu. Eén van de nieuwste innovaties is een volledig recyclebare wikkelfolie die het plastic afval met maar liefst 50% vermindert.

Van 30 miljoen naar 15 miljoen kg folie per jaar

“In Nederland verbruiken wij ruim 30 miljoen kg folie per jaar. Stel je eens voor dat wij dit verbruik met zijn allen met de helft kunnen verminderen. Dan heeft dit een buitengewoon positieve impact op het milieu.” vertelt Arjan Voshart, productspecialist bij Topa Verpakking. “De Eco Fiber Film is een nieuwe en milieuvriendelijke wikkelfolie voor machines. Hij bestaat voor 30% uit gerecyclede materialen, is volledig recyclebaar en vermindert de CO2 uitstoot met 50% ten opzichte van andere wikkelfolies in de markt.” licht Voshart toe.

Volgens Voshart gaat duurzaam verpakken verder dan het gebruik van gerecyclede producten. Ook het reduceren van materiaal verlaagt de impact op het milieu. “De Eco Fiber Film is hier een mooi voorbeeld van. De folie is in de lengte versterkt waardoor de folie een hogere palletstabiliteit heeft dan andere folies in de markt en er met minder folie gewikkeld kan worden. Dit laatste is niet alleen een voordeel voor bedrijven die hun plastic afval willen verminderen, maar het scheelt ook in de kosten per pallet.”

Niet alleen met machinefolie kan het verbruik worden verminderd, maar ook met handfolie is dit het geval. De handfolies zijn evenals de machinefolies aanzienlijk dunner, maar doordat ze in de lengte versterkt zijn, zijn deze toch vergelijkbaar met een zwaardere ‘gewone’ rekwikkelfolie.

“Doordat je minder folie nodig hebt en de folie makkelijk om de pallet heen wikkelt, is het gehele wikkelproces duurzaam, ergonomisch en snel. Dit laatste is op zijn beurt weer gunstig voor uw medewerkers en het daarbij verlagen van het ziekteverzuim. Studies tonen immers aan dat meer dan 40% van de werknemers lichamelijke klachten heeft als gevolg van ergonomische problemen op het werk. Een personeelsprobleem dat je natuurlijk te allen tijde wilt vermijden. Op deze manier kan een groeiende vraag naar duurzame verpakkingen niet alleen in productinnovatie resulteren, maar ook in een verlaging van het ziekteverzuim.”, legt Voshart uit.

Toekomstperspectief

Het assortiment verpakkingsmateriaal dat vervaardigd wordt uit gerecycled en hernieuwbare grondstoffen groeit. Door te kiezen voor verpakkingsmateriaal dat bestaat uit hernieuwbare grondstoffen werkt u mee aan de circulaire economie. Topa Verpakking spant zich hiervoor in. Maar ook door te kiezen voor herbruikbare- of retourverpakkingen kan er al verschil worden gemaakt voor het milieu.

Als één van de grootste verpakkingsleveranciers van de Benelux vindt Topa Verpakking duurzaamheid zeer belangrijk. Zo krijgen leveranciers die een product duurzaam en met gerecycled materiaal produceren voorrang en wordt de carbon footprint zo laag mogelijk gehouden doordat 90% van de leveranciers zich in buurlanden bevinden. Bent u benieuwd hoe u duurzamer kunt verpakken of heeft u vragen over de Eco Fiber Film? Neem dan contact op met Topa Verpakking via info@topa.nl of telefonisch via +31 252 245 200.